Mikko Saari: Hyvä kiertää mediassa

Saari

Tulipa kylässä käydessä tartuttua olohuoneen pöydällä olleeseen Seura-lehteen. Seura on sellainen mukava peruslehti, hyvin ja ”jokaiselle jotain” -periaatteella toimitettu perinteinen aviisi. Aika harmiton, muttei kuitenkaan ihan hampaaton.

Ei ollut yllätys, että joulunajan tuplanumerossa tuotaisiin esiin kirkollisia teemoja. Hieman kuitenkin yllätyin, myönteisesti, lehden linjauksista. Pelin avasi pääkirjoitus, jossa päätoimittaja Tarja Hurme avasi henkilökohtaista kirkollisnäkökulmaansa sekä antoi kovin hyvää palautetta Espoon seurakuntien kotiin lähetetystä joululahjasta jäsenilleen. Lahjaksi annetun joulukalenterin luukkujen takaa ei löytynyt kuvia tai suklaata, vaan ajatuksia, jotka Hurmeen mukaan ovat tuntuneet harvinaisen sattuvilta näihin hankaliin aikoihin. Kuten ”Moittia vai kiittää? Tänäänkin voin valita.”

Lehden sisäsivuilta taas löytyi kahden aukeaman juttu, jossa puntaroidaan Jeesuksen omia perhesuhteita. Toimittaja Milla Ollikainen ei tyytynyt referoimaan evankeliumien minisukuluetteloita, vaan otti yhteyttä Åbo Akademin dosentti Tom Holméniin ja Helsingin yliopiston teologian professori Antti Marjaseen. Ollikaisen jutussa puidaan sangen kiinnostavasti Jeesuksen historiallisuutta ja tuodaan esille eri lähteiden tarinoita. En itsekään tiennyt, että juutalaisten Talmudissa Jeesusta väitetään roomalaisen sotilaan Panteran aviottomaksi lapseksi. Holmén tosin kuittaa tarinan provona. Tämänkö stoorin mukaan legendaarinen metalliorkesteri Pantera sai nimensä?

Ajan teemaan sopivasti, lehdestä löytyy vielä koskettava juttu laulaja Petri Laaksosen surutöistä sekä aika geneerinen ladelma Katri Helenan joululaatikkoruljanssista.

Printtimedian kuolemaa huudellaan aika puskista ja nurkkien takaa, välillä suoraan päin pläsiäkin, mutta on selvää että katoamaan ne eivät tule. Kauas on tultu minunkin yhtenäiskulttuurin ajan lapsuudenkodistani, jonka medioita olivat Hesari, Suomen Kuvalehti, mainittu Seura ja yhdeksän tv-uutiset Heikki Kahilan lukemana. Ja Kirkko & Kaupunki, tietenkin, perusluterilaisessa perheessämme. Mutta niin vaan lehtiin tartutaan kaikkialla hanakasti, edelleen. Ja mistä tiedämme tulevaisuuden suuntaukset? Esimerkiksi musiikin digitalisoituminen on syönyt levynmyyntiä, mutta nykyinen vinyylibuumi kertoo myös omaa kieltään.

Eräs median (kuin myös kristillisen uskon) rooli on yllättää. Tulla esiin odottamattomissa paikoissa, saaden aikaan tuoreita ajatuksia. Itse otin Seuran käteeni hieman hajamielisesti, ehkäpä jopa sijaistoimintona, aterian jälkeisen levähdystauon aikana. Luin raporttia Espoon seurakuntien tiedotuksen hyvintehdystä joulutervehdyksestä. Se vaikutti suurilevikkisen, valtakunnallisen aikakausilehden päätoimittajaan. Se lehti taas vaikutti minuun, nyt sinä luet tätä. Taisit hieman kiinnostua tuosta Jeesus-artikkelista? (Sori, se ei ole verkossa) Näin se paljonpuhuttu hyvä kiertää.

Ikuinen peitsenkääntö tulee olemaan siitä, miten kirkollisverovarat käytetään. Siihen eräs näkökulma: sellaista hyvää viikoittaisviestintää, joka tavoittaa ainakin jokaisen ”firman” jäsenen fyysisesti sekä verkossa vapaasti kenet tahansa, sellaista pitää tukea ja ylläpitää, antaa siihen resurssi- ja kehitysvaroja riittävässä määrin. Ja edelleen annan täyskympin Espoon srk-tiedotustiimille kuningasideasta ja sen toteutuksesta. Seurakuntalaiset ovat tavoittamista varten.

On erinomainen asia, että pääkaupunkiseudun kirkollinen verkkomedia on terävöitynyt valomerkki.fi -osoitteen alle, mutta sen ohella tarvitaan edelleen kotiin kolahtavaa ja kahviloista, kauppakeskuksista ja olohuoneiden sohvapöydiltä löytyvää kirkollista printtimediaa. Kauppakeskuksista, niin. Vantaalla ainakin Koivukylän kauppakeskuksesta löytyy teline Vantaan Laurille. Saakohan Kirkko & Kaupunkia Helsingistä mistään julkisesta telineestä?

Mikko Saari
Nuorisotyönohjaaja, Töölön seurakunta

12443553_10153391113289001_367071757_o.jpgSamaiselta visiitiltä sain lukemista mukaan. Valtaoja pitää aikanaan palauttaa, Lemmy-clippi levyn väliin, Seura aikanaan kierrätykseen.

NP: The Cure: Disintegration
NR: Esko Valtaoja: Kotona maailmankaikkeudessa

Espoon seurakuntien joulukalenterin hyvät ajatukset ovat edelleen katsottavissa täältä:
https://meltwater.fi/joulukalenteri/espoonseurakunnat/