Viime yönä Suomen aikaan Hollywoodissa jaettiin Oscar-palkinnot. Parhaan miespääosan palkinnon sai tällä kertaa Joaquin Phoenix, joka tunnetaan intensiivisenä ja lahjakkaana näyttelijänä. Hän piti illan vaikuttavimman kiitospuheen rakkauden ja yhteistyön voimasta, jonka sanoma on universaali ja ajankohtainen kirkossakin.

Sattumalta Joaquinin esiin nostamat aiheet ovat myös Viinipuun vaaliteemojen joukossa.

Alla Joaquinin puheesta nostoja sitaatteina ja alla kommenttini suomeksi. Koko puheen voit lukea mm. The Guardian -lehden verkkosivuilta.

But I think the greatest gift that it’s given me, and many people in [this industry] is the opportunity to use our voice for the voiceless. I’ve been thinking about some of the distressing issues that we’ve been facing collectively.

I think at times we feel or are made to feel that we champion different causes. But for me, I see commonality. I think, whether we’re talking about gender inequality or racism or queer rights or indigenous rights or animal rights, we’re talking about the fight against injustice.

Kyllä, meidät kaikki on kutsuttu taistelemaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan, uskontoon tai kirkkokuntaan katsomatta. Kirkon kielellä tämä tarkoittaa sitä, että rakastamme lähimmäistämme niin kuin itseämme. Jeesus meni heikkojen ja syrjittyjen luokse, hänen seuraajinaan se on meidänkin tehtävämme kristittyinä. Kirkon tulee olla ääni myös äänettömille.

I think we’ve become very disconnected from the natural world. Many of us are guilty of an egocentric world view, and we believe that we’re the centre of the universe. We go into the natural world and we plunder it for its resources.

Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurista mullistuksista ja mahdollinen lopun alku. Maailman monimuotoisuudessa näkyy Luojan luomistyön kädenjälki. Ihminen on Raamatun mukaan kutsuttu viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Ei tuhoamaan sitä. Kirkonkin pitää miettiä niin paikallisesti kuin globaalisti, kuinka voimme pelastaa kaikille yhteisen luontomme tuholta. Toivoa on, mutta tarvitsemme enemmän yhteistyötä ja vähemmän itsekkyyttä.

We fear the idea of personal change, because we think we need to sacrifice something; to give something up.

Gandhi sanoi, että ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa. Liian usein on helppoa ajatella, että kyllä minä, mutta kun nuo muut. Muutos on pelottavaa. Muutos on vaikeaa. Muutos vaatii joskus uhrauksia.

Kirkko kaipaa muutosta. Muutos on myös kompromisseja. On kysyttävä, mikä on luovuttamatonta ja mistä voimme luopua, jotta saamme jotain uutta tilalle.

Kirkollista keskusteluamme hallitsee vahvasti vääntö ja kääntö samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Toivottavasti tähän kipeään tilanteeseen saadaan muutos ja kirkko vihkii jatkossa kaikkia täysi-ikäisiä rippikoulun käyneitä pareja avioliittoon ja siunaa kaikki muut avioliitot parien sukupuolesta riippumatta. Tämä muutos edellyttänee kompromissia jakolinjojen molemmin puolin. Tämä voi tehdä kipeää, mutta on välttämätöntä, jotta satuttavasta pattitilanteesta päästään eteenpäin.

I have been a scoundrel all my life, I’ve been selfish. I’ve been cruel at times, hard to work with, and I’m grateful that so many of you in this room have given me a second chance. I think that’s when we’re at our best: when we support each other. Not when we cancel each other out for our past mistakes, but when we help each other to grow.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Saarnaamme kirkossa uusista tilaisuuksista, mutta elämmekö niin kuin opetamme?

Yhdessä olemme enemmän. Siksi kirkko tarvitsee meitä jokaista. Kirkolliskokous on paikka, jossa erilaiset ihmiset tulevat yhteen linjaamaan kirkkomme suunnan tulevina vuosina. Jos sinulla on äänioikeus kirkolliskokous- ja hiippakuntavaaleissa, käytä ääntäsi. Älä itsesi, vaan kirkon ja meidän kaikkien puolesta. Yhdessä voimme tehdä kirkosta rakastavan ja toisiamme tukevan yhteisön.

When he was 17, my brother [River] wrote this lyric. He said: “run to the rescue with love and peace will follow.”

Juostaan huomenna vaaliuurnille mukanamme rakkautta. Rauha ei ole mahdollista ilman rakkautta. Jumala antakoon meille voimaa rakastaa, jotta voimme rakentaa rauhaa, antaa äänen äänettömille ja tuoda toivoa maailmaan.

Laura Leipakka

Viinipuun ehdokkaat kirkolliskokoukseen ja hiippakuntavaltuuston vaaleissa 2020 löytyvät ehdokasgalleriasta:

Viinipuun vaaliohjelmaan voit tutustua verkkosivuillamme.

Blogin kansikuva: Carl Hessay – There Shall Be Sound (1974)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s